Voor het eerst vloeibare stikstof uit kraker op land gebracht

Éen van de eerste stikstofkrakers van Nederland staat op melkveebedrijf Poppe in Zwolle. Een sprong in het diepe voor vader Jan en dochter Julia, maar één waarvan zij denken dat ze hun melkveebedrijf veilig kunnen stellen voor de toekomst. ‘Dit najaar hebben we meer inzicht in het effect van de vloeibare stikstof uit de stikstofkraker.’ Wil je de stikstofkraker aan het werk zien? Bezoek dan een bijeenkomst. 

Belangstelling voor de (werking van de) stikstofkraker is er veel. Als DAW demobedrijf delen Jan en Julia hun verhaal met collega-boeren en andere belangstellenden. Na de in gebruik name van de stikstofkraker in november 2022 kwam er vrijwel wekelijks een agrarische studieclub langs. Julia: ‘Terwijl we toen nog geen resultaten konden delen en er ook nog wel wat kinderziektes in de machine zaten.’ Desondanks is men nieuwsgierig naar de aanpassing van het bedrijfssysteem om de stikstofkraker optimaal te laten functioneren.

Sluiten van de mestkringloop

Familie Poppe kocht eerder jaarlijks 80.000 kg kunstmestkorrels aan. Daarnaast moeten ze vanaf aankomend jaar zo’n 5000 kuub mest afvoeren. Een fikse kostenpost. Met de stikstofkraker is dat verleden tijd, want ze gebruiken de mest nu een kunstmestvervanger te maken. De vervanger is de vloeibare stikstof ontbonden uit de mest van de koeien. Julia en Jan sluiten zo de mestkringloop van het bedrijf: er hoeft geen kunstmest aangekocht en geen mest meer afgevoerd te worden.  ‘Een groot voordeel voor ons, maar ook voor onze omgeving.’ De stikstofkraker reduceert ammoniak en maakt daarvan eigen kunstmest met een gehalte van zo’n 10 tot 15 procent stikstof.

Vier meststromen

Door de stikstofkraker hebben Jan en Julia de beschikking over vier soorten meststromen op hun eigen bedrijf: gewone drijfmest, vloeibare stikstof, dunne fractie zonder stikstof en de dikke fractie. Julia: ‘Zo kunnen we veel preciezer sturen op wat ons gras nodig heeft. We kunnen bijvoorbeeld gaan bijsturen met het residuproduct uit de stikstofkraker om het beste resultaat uit het grasland te halen.’ Ook de dikke fractie zal ingezet worden op het land: ‘Deze bevat veel organische stof, wat vocht vasthoudt in het grasland. En ook bevat de dikke fractie veel mineralen zoals fosfor en kali.” ‘Op termijn hoeven we onze koeien dan minder mineralen te voeren, want deze zitten al in ons grasland. Zo zijn ook de gehaltes in het voer verhoogd. Wat je niet afvoert van je bedrijf hoe je ook niet meer aan te voeren!’

Afgelopen week is voor het eerst vloeibare stikstof op het land gebracht. Dit is gedaan met een precisiebemester met gps: deze werkt de vloeibare stikstof 1 tot 1,5 centimeter in de grond zonder de grasmat te beschadigen. Hierdoor vervluchtigt er niets. Julia: ‘Pas in het najaar zullen we iets kunnen zeggen over het effect op de gewasopbrengst. Tot die tijd delen we graag onze kennis en ervaring met het gebruik van de stikstofkraker. Voor ons voelt dit als de juiste investering in een toekomstbestendig bedrijf.

Bijeenkomst

Het bedrijf van Jan en Julia bezoeken? Houd hun pagina in de gaten en volg de activiteiten.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Meer weten over onze deelnemers of zelf DAW demobedrijf worden?

Neem contact op