Is natuurinclusieve landbouw aantrekkelijk? Melkveehouder Edwin rekende het uit
Is natuurinclusieve landbouw (NIL) aantrekkelijk voor mijn bedrijf? Die vraag probeerde DAW demobedrijf Edwin Sengers te beantwoorden in samenwerking met Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland tijdens de bijeenkomst op 25 september. Nog niet zo gemakkelijk.
In gesprek met de aanwezigen (een gemêleerd gezelschap van boeren, adviseurs en beleidsmakers) ging het over de meerwaarde van natuurinclusieve landbouw. Natuurlijk financieel, maar ook maatschappelijk.
Met kleine stapjes naar natuurinclusief
Adriaan Dubbeldam van DLV Advies ging in op het begrip wat natuurinclusieve landbouw is. Past deze vorm van ondernemen bij jou als ondernemer, binnen jouw bedrijfssysteem en op jouw locatie? Vragen die een belangrijke rol spelen of een ondernemer de overstap maakt naar natuurinclusief. ‘’In de praktijk gaat het vaak met kleine stapjes. Elke jaar probeer ik weer iets nieuws,’’ zegt Edwin. ‘’Op deze manier ben ik gestart met het toepassen van kruidenrijk grasland, aandacht voor bodemleven, teelt van eiwitrijke producten in de vorm van veldbonen en voederbieten. Zo komt er telkens wat bij. Het komende jaar wil ik experimenteren met bodemverbeteraars, zoals bokashi,’’ somt Edwin op. Of deze maatregelen daadwerkelijk hout snijden blijkt uit de analyse van Adriaan. De getroffen maatregelen door Edwin passen gedeeltelijk in de extra vergoedingen via bijvoorbeeld GLB gelden, ANLb, weidepremie, C02-premie, Foqus Planet.
Naast een melkveebedrijf heeft Edwin samen met zijn vrouw een theehuis. Het één kan niet zonder het andere, het versterkt elkaar, weet Edwin. “Alles wat wij doen het op het gebied van natuurinclusieve landbouw kan in veel gevallen waarde brengen in onze recreatietak.’’
NIL vertaalt naar cijfers
Wil je zien hoe de natuurinclusieve landbouw bij Edwin Sengers is vertaald naar cijfers? Kijk dan op de website van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland voor de berekening van Adriaan Dubbeldam.