De Houberg

Van meer naar meer kwalitatieve opbrengst

 

Naam Arjan en Martine Bisschop
Bedrijfsnaam: De Houberg
Woonplaats: Herwen
Werkt aan: Bemesting, Biodiversiteit, Bodembeheer, Gewasbescherming, Gewassen
Waterschap: Rijn en IJssel
Dieren: 75 stuks vleesvee, 25 varkens, 50 leghennen, 300 vleeskuikens
Neem contact op Website

Arjan en Martine Bisschop zijn sinds 5 jaar boeren van Landgoed De Houberg, vlakbij Lobith. Arjan wist van begin af aan dat hij op dit bedrijf invulling wilde geven aan zijn missie om niet méér te produceren, maar minder van exclusievere kwaliteit. Hij is ervan overtuigd dat bodem, gewassen en dieren functioneren als één ecosysteem dat het sterkst is als het kan samenwerken. Dus werken ze op De Houberg regeneratief met de bodem als basis en bijzondere dieren als Lakenvelder koeien en Mangalica varkens om een exclusief stukje vlees te leveren. Bij Arjan hoor je het eerlijke verhaal over een regeneratieve boerderij. ‘We willen in eerste instantie inspireren, maar ook motiveren: sommige van onze maatregelen kun je ook in je eigen bedrijfsvoering implementeren.’

Dagelijks werken aan een sterke bodem

Regeneratief, wat houdt dat in?

Door de politiek, toenemende maatschappelijke druk en opgaven als klimaatverandering en waterkwaliteit begon Arjan meer te lezen en na te denken over een gezonde bodem. Hoe zet je de bodem meer in zijn kracht? Arjan wilde van meer opbrengst naar meer kwalitatieve opbrengst. Op Landgoed De Houberg in Lobith kreeg hij 5 jaar geleden de kans om dromen om te zetten in daden.  Hij startte een regeneratief landbouwbedrijf: optimaal gebruik maken van natuurlijke bronnen, veel diversiteit in zowel bodem als grasland, geteelde gewassen en veestapel met als doel een veerkrachtig en weerbaar systeem en een uniek product. Dus: geen kunstmest, geen gewasbeschermingsmiddelen, geen grootschalige productie. Het vlees zet Arjan af bij het hogere segment horeca die de waarden van Arjan en Martine onderschrijven en dat verhaal graag aan hun gasten door willen geven. De manier van werken en verwaarden op De Houberg blijft een uitdaging voor het bedrijf. Die zoektocht deelt Arjan graag met jou, meld je aan!

Diversiteit: in vee én in bomen en planten

Variatie is het kernwoord voor Arjan en Martine. Zij hebben varkens, kippen en koeien. Diversiteit zie je ook terug in de planten en bomen op het landgoed. Naast de van nature aanwezige landschapselementen zijn er de afgelopen jaren veel bomen en meidoornhagen aangeplant. Op een stuk van 4,5 hectare heeft Arjan voederhagen gepoot die bestaan uit twintig verschillende soorten planten afgewisseld met historische appel- en perenrassen, notenbomen en nog heel veel andere soorten fruitbomen en – struiken.

De koeien van Arjan en Martine zijn 100 procent kruidenrijk grasgevoerd. Door de koeien kort te weiden op een bepaald stuk graskruidenland krijgen planten de tijd om te herstellen na het afgrazen door de koe. Ook laat Arjan het gras later in het seizoen langer groeien. Dan komt de plant in de bloei en dat is goed voor het kruidenrijke grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de gezondheid van de koe, maar ook voor de bodem. Kruiden wortelen dieper en maken de bodem sterker en weerbaarder. Wil je meer weten over de toepassing van kruidenrijk grasland? Hoe houd je je kruiden in het grasland? En maakt een voederhaag de koe echt gezonder? Arjan vertelt er graag over, meld je aan voor een van zijn excursies.

Compostthee

Arjan kan je alles vertellen over het gebruik van compostthee. Hij past het nu 1 jaar toe op zijn land, dus welk effect het heeft kan hij nog niet zeggen. Wel maakt hij de compostthee zelf. De biologie die nu nog afwezig is in de bodem kweek je op via de thee en voeg je daarna toe aan de bodem. Arjan ziet het als een soort kunstmestvervanger. ‘En een sterkere bodem heeft ook minder of geen gewasbeschermingsmiddelen nodig.’

Arjan gebruikt eigen potstalmest in combinatie met houtsnippers en vers gras en zet dat om in compost. Als hij goede compost heeft, gaat het in zijn eigen theebrouwmachine. Daarna spuit Arjan het over zijn grasland. Arjan wil zo veel mogelijk weten over zijn eigen bodem. Hij neemt regelmatig bodemmonsters om het te analyseren op bodemleven. ‘Om er echt conclusies aan te verbinden vind ik lastig, maar ik leer door het bekijken van wat er aan bodemleven ook al veel. Wil je meer weten over compostthee? Meld je hier aan.

Hou me op de hoogte van ontwikkelingen en/of bijeenkomsten